1. Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka.

2. Šećeri sadržani u medu su fruktoza, glukoza i u najmanjoj mjeri, saharoza.

3. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.

4. Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda.

5. Kristalizacija meda odvija se brže ukoliko u medu ima više glukoze nego fruktoze ili ako med sadrži više od 20% vode.

6. U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i skladišten na tamnom mjestu, ima neograničen rok trajanja.

7. Nemojte koristiti metalnu žličicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena, porculanska ili plastična.

8. Iznad temperature od 40 °C med gubi ljekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u napitcima koji su prevrući.

9. Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije ljekovitih tvari.

10. Pčele imaju savršenu memoriju za vrijeme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

Nastavkom korištenja stranice Udruge pčelara "Velebit" pristajete na upotrebu kolačića. više informacija

Postavke kolačića na web stranici Udruge pčelara "Velebit" postavljene su na "dopuštanje kolačića" kako bi vam pružile najbolje moguće iskustvo pregledavanja. Ako nastavite koristiti web stranicu Udruge pčelara "Velebit" bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete "Prihvati" u nastavku, pristajete na ovakve uvjete kontrole kolačića.

Zatvori