1. Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka.

2. Šećeri sadržani u medu su fruktoza, glukoza i u najmanjoj mjeri, saharoza.

3. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.

4. Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda.

5. Kristalizacija meda odvija se brže ukoliko u medu ima više glukoze nego fruktoze ili ako med sadrži više od 20% vode.

6. U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i skladišten na tamnom mjestu, ima neograničen rok trajanja.

7. Nemojte koristiti metalnu žličicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena, porculanska ili plastična.

8. Iznad temperature od 40 °C med gubi ljekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u napitcima koji su prevrući.

9. Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije ljekovitih tvari.

10. Pčele imaju savršenu memoriju za vrijeme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

Zatvori